Kysy nuuskasta! Me etsimme vastaukset.

Tällä sivulla julkaisemme meille esitettyjä kysymyksiä liittyen nuuskaan. Kysymyksiin vastaavat eri alojen asiantuntijat, sekä ehkäisevän päihdetyön ammattilaiset. Kysymyksiä voi lähettää nimettömänä täältä.

Olen ollut nyt viikon ilman nuuskaa. Milloin helpottaa?

Hienoa, että sinulla on jo ensimmäinen nuuskaton viikko takana. Onnittelut hyvästä päätöksestä.

Nuuskan sisältämä nikotiini tosiaan aiheuttaa herkästi riippuvuutta. Nuuskan nikotiinipitoisuus vaihtelee merkin mukaan n. 8 mg/g -45 mg/g. Nikotiiniriippuvuus on nikotiinin käytöstä syntyvä keskushermoston nikotiinireseptoreiden määrän ja toiminnan muutos, jonka seurauksena käytön lopettaminen johtaa fyysisiin vieroitusoireisiin. Nikotiinin käytön lopettamisesta aiheutuvia vieroitusoireita ovat muun muassa levottomuus, ärtyneisyys, päänsärky, keskittymisvaikeudet ja univaikeudet. Fyysiset vieroitusoireet alkavat 2–12 tunnin kuluessa nikotiinituotteen lopettamisen jälkeen, ovat huipussaan 1–3 vuorokauden kuluttua ja kestävät keskimäärin 3–4 viikkoa. Oireiden kesto on kuitenkin yksilöllistä. Olosi joka tapauksessa helpottuu vähitellen. Paljon tsemppiä!

Apua ja tukea nuuskan käytön lopettamiseen saa maksuttomasta Stumppi-neuvontapuhelimesta (0800 148 484, ma-ti klo 10-18 ja to klo 13-16), ja Stumppi-sivuilta

Lähteet: Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. Käypä hoito -suositus | Julkaistu: 19.06.2018.

Mitä nuuskassa oikeasti on sisällä?

Nuuska koostuu jauhetusta tupakasta, johon on lisätty muun muassa vettä, suolaa, makuaineita sekä erilaisia säilöntäaineita. Ruotsalainen nuuska pastöroidaan, toisin kuin amerikkalainen tai aasialainen nuuska. Nuuska sisältää nikotiinia, joka aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Nikotiinipitoisuus ruotsalaisnuuskassa vaihtelee noin 6-45 mg/g kohden. Ruotsissa tunnutaan suosivan nuuskaa, jonka nikotiinipitoisuus on noin 8-16 mg/g, kun taas Suomen pimeille markkinoille salakuljetetaan paljon nuuskaa, jonka nikotiinipitoisuus on tätä huomattavasti korkeampi. Myös kyseisen nuuskan pH -pitoisuus näyttää olevan korkeampi kuin muiden vastaavien tuotteiden. Korkea pH -arvo lisää ja nopeuttaa nikotiinin (ja muiden haitallisten aineiden) imeytymistä. Tämä yhdessä korkean nikotiinipitoisuuden kanssa lisää nuuskan riippuvuutta aiheuttavaa vaikutusta. Yksi Suomeen eniten salakuljetetuista nuuskamerkeistä vaikuttaa olevan melko tuntematon Ruotsissa.  

Nuuskassa on syöpävaarallisia aineita. Niitä ovat muun muassa tupakkaspesifit nitrososamiinit, PAH-yhdisteet eli polysykliset aromaattiset hiilivedyt, raskasmetallit, esimerkiksi arsenikki, kadmium, lyijy, kromi ja nikkeli. Tarkkaa tietoa näiden aineiden pitoisuuksista ei ole.

THL, Nuuska
Wickholm S, Lahtinen A, Ainamo A, Rautalahti M. (2012) Nuuskan terveyshaitat. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 128(10): 1089–1096.

Mitä on makunuuska?

Makunuuskalla tarkoitetaan sellaista nuuskaa, johon on lisätty jotain makuainetta, kuten minttua, mentholia tai vaikka mansikkaa . Ruotsissa, jossa nuuskan myynti on sallittua valmistetaan kymmeniä, ellei satoja eri makuisia nuuskatuotteita. Näiden suurin ongelma piilee siinä, että ne tutkimusten mukaan houkuttelevat erityisesti nuoria.

Tupakkayhtiöillä on pitkä historia maustettujen tuotteiden kehittämisestä ja niiden markkinoinnista tuotteina, jotka houkuttelevat nuoria. Makuaineet parantavat tuotteiden makua ja saa ne vaikuttamaan houkuttelevammilta, vaarattomammilta ja helpottavat käytön aloittamista. Tutkimusten mukaan maut houkuttelevat nuoria ja nuoria aikuisia riippumatta siitä mikä tupakkatuote on kyseessä.

Ambrose B.K. et al. Flavored Tobacco Product Use Among US Youth Aged 12-17 Years, 2013-2014. JAMA November 3, 2015 Volume 314, Number 17

E-pillereitä ei suositella tupakan kanssa yhteisesti käytettäviksi, päteekö sama suositus myös nuuskaan? Onko nuuskan ja e-pillereiden käyttö yhtä aikaa vaarallista?

Nuuskasta tulee verenkiertoon usein enemmän nikotiinia kuin tupakasta. Nikotiini voimistaa mm. estrogeenia hajottavan entsyymin toimintaa maksassa. Tämä laskee omia ja hormonipillereistä saatuja hormonitasoja. Näin kuukautishäiriöiden riski kasvaa ja e-pillerin ehkäisyteho saattaa laskea.

Nuuskan nikotiini nostaa verenpainetta ja pulssia sekä lisää stressihormonien määrää etenkin naisilla. Yhdessä muiden riskitekijöiden (ylipaino, sukurasitus jne.) kanssa veritulppariski kasvaa. Ihon pintaverenkierto heikkenee nuuskan käytön myötä, mistä on haittaa etenkin talvisaikaan.

Pitkäaikaiseen nuuskan käyttöön liittyy kohonnut aivohalvauksen ja sydäninfarktin vaara. Nuuska vaurioittaa verisuonten sisäseinämän eli endoteelin toimintaa. Nuuska saattaa heikentää myös suuhygieniaa, mikä on myös itsessään terveysvaara. Nuuska synnyttää usein vahvan nikotiiniriippuvuuden, siksi kannattaa lopettaa mahdollisimman pian! Jos ei pysty heti lopettamaan nuuskaa tai tupakointia kannattaa siirtyä minipillerin käyttöön 3 kuukaudeksi etenkin, jos on runsaasti ylipainoa tai migreeniä. Myös sähkösavukkeesta kannattaa pysytellä erossa.

Hannu Vierola LL , Naistentautien erikoislääkäri

Lue lisää: Tyttöjen ja naisten tupakkatietokirja

Mitä materiaalia nuuskapussi on, kuinka se vaikuttaa luonnossa ja kuinka se tulisi lajitella?

Nuuskapussi valmistetaan pääosin selluloosakuidusta ja sen sisällä on mm. tupakkakasvista, makuaineista ja säilöntäaineista valmistettua massaa. Massa sisältää ympäristölle haitallisia aineita, kuten kadmiumia, kromia, nikkeliä, arsenikkia ja lyijyä, jotka vapautuvat maahan joutuessaan maaperään ja huuhtoutuvat vesistöihin. Nuuska sisältää myös paljon nikotiinia, joka on myrkyllistä eläimille, jos nuuska päätyy niiden syömäksi. Tupakantumppeja tai nuuskapusseja ei saa heittää maahan, vaan ne tulee hävittää sekajätteen mukana. Nuuskaa ei saa myöskään laittaa kompostiin tai viemäriin. Tupakantumppien ja nuuskapussien maatuminen kestää hyvin kauan, joten siitäkään syystä niitä ei saa heittää ympäristöön.

Lähteet: HSY jäteopas, SVT 10.1.2017, Länsi-Suomi 18.9.2019

Aikoinaan kun käytin nuuskaa, niin en pystynyt saamaan yöllä unta ilman nuuskaa huulessa. Käytin siis hyvin aktiivisesti nuuskaa tuohon aikaan ja tuon kaltaiset kokemukset saivat minut lopettamaan. Mistä se voisi johtua, etten saanut unta ilman nuuskaa huulessa?

Kiitos kysymyksestä ja suuret onnittelut nuuskan käytön lopettamisesta. Se on fiksu päätös.

Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia. Nuuskaa käytetään pitkiä aikoja kerrallaan ja vaihdetaan säännöllisesti uuteen, jolloin nikotiinin määrä elimistössä pysyy pitkiä aikoja korkeana. Nikotiini on erittäin herkästi riippuvuutta aiheuttava aine. Nikotiiniin sopeutunut ja siitä fyysisesti riippuvainen elimistö vaatii nikotiinin jatkuvaa käyttöä toimiakseen normaalisi. Kun nikotiinin käyttö loppuu ja se poistuu elimistöstä, saattaa ilmetä vieroitusoireita (mm. ärtyisyys, nikotiinituotteen himo, levottomuus, univaikeudet). Nikotiinista riippuvainen välttää vieroitusoireet säätelemällä veren nikotiinipitoisuutta käyttämällä nikotiinituotteita säännöllisesti ympäristöstä ja joskus jopa ajankohdasta riippumatta. Kokemus siitä, ettei saa unta ilman nuuskaa/tupakkaa saattaa olla merkki nikotiiniriippuvuudesta.

Lähteet: Heloma ym. 2017. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus. Duodecim. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus. Käypä hoito. 19.6.2018. Vieroitusoireet. Käypä hoito 19.6.2018.

Kuinka päästä eroon nuuskasta?

Nuuskan käytön lopettaminen on todella hyvä päätös. Tässä muutama vinkki lopettamiseen:

1) Tee itsellesi selväksi syyt lopettamiselle. Voit vaikka kirjoittaa ylös syyt nuuskan käytölle sekä siitä aiheutuvat haitat.

2) Päätä lopettamispäivä. Selkeä lopettamisajankohta helpottaa pitäytymään päätöksessä. Nuuskan käytön vähentäminen ei usein johda lopettamiseen, sillä kun nikotiinin saanti jatkuu, se ylläpitää riippuvuutta. Vähentäminen on toki järkevää ennen lopettamispäivää.

3) Älä korvaa nuuskaa muilla tupakka- tai nikotiinituotteilla. Ne vain ylläpitävät nikotiiniriippuvuutta ja ovat haitallisia terveydellesi.

4) Nuuskan lopettaminen voi aiheuttaa vieroitusoireita. Niiden voimakkuus on hyvin yksilöllistä. Jos tuntuu, että vieroitusoireet ovat kovin voimakkaita, kannattaa apua pyytää apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.

5) Pidä päätöksestäsi kiinni, vaikka muut ympärilläsi käyttäisivätkin nuuskaa. Esimerkilläsi saatat myös innostaa jotain toista lopettamaan.

6) Pyydä tukea lopettamiseen läheiseltä ihmiseltä, joka ei nuuskaa tai on lopettanut. Tuki voi olla hyvin tärkeää lopettamisessa.  

Hae tietoa ja tukea myös terveydenhoitajalta, Fressiksestä, maksuttomasta Stumppi-neuvontapuhelimesta (0800 148 484, ma-ti klo 10-18 ja to klo 13-16), ja Stumppi-sivuilta .