Kysy nuuskasta! Me etsimme vastaukset.

Tällä sivulla julkaisemme meille esitettyjä kysymyksiä liittyen nuuskaan. Kysymyksiin vastaavat eri alojen asiantuntijat, sekä ehkäisevän päihdetyön ammattilaiset. Kysymyksiä voi lähettää nimettömänä täältä.

Mitä on makunuuska?

Makunuuskalla tarkoitetaan sellaista nuuskaa, johon on lisätty jotain makuainetta, kuten minttua, mentholia tai vaikka mansikkaa . Ruotsissa, jossa nuuskan myynti on sallittua valmistetaan kymmeniä, ellei satoja eri makuisia nuuskatuotteita. Näiden suurin ongelma piilee siinä, että ne tutkimusten mukaan houkuttelevat erityisesti nuoria.

Tupakkayhtiöillä on pitkä historia maustettujen tuotteiden kehittämisestä ja niiden markkinoinnista tuotteina, jotka houkuttelevat nuoria. Makuaineet parantavat tuotteiden makua ja saa ne vaikuttamaan houkuttelevammilta, vaarattomammilta ja helpottavat käytön aloittamista. Tutkimusten mukaan maut houkuttelevat nuoria ja nuoria aikuisia riippumatta siitä mikä tupakkatuote on kyseessä.

Ambrose B.K. et al. Flavored Tobacco Product Use Among US Youth Aged 12-17 Years, 2013-2014. JAMA November 3, 2015 Volume 314, Number 17

E-pillereitä ei suositella tupakan kanssa yhteisesti käytettäviksi, päteekö sama suositus myös nuuskaan? Onko nuuskan ja e-pillereiden käyttö yhtä aikaa vaarallista?

Nuuskasta tulee verenkiertoon usein enemmän nikotiinia kuin tupakasta. Nikotiini voimistaa mm. estrogeenia hajottavan entsyymin toimintaa maksassa. Tämä laskee omia ja hormonipillereistä saatuja hormonitasoja. Näin kuukautishäiriöiden riski kasvaa ja e-pillerin ehkäisyteho saattaa laskea.

Nuuskan nikotiini nostaa verenpainetta ja pulssia sekä lisää stressihormonien määrää etenkin naisilla. Yhdessä muiden riskitekijöiden (ylipaino, sukurasitus jne.) kanssa veritulppariski kasvaa. Ihon pintaverenkierto heikkenee nuuskan käytön myötä, mistä on haittaa etenkin talvisaikaan.

Pitkäaikaiseen nuuskan käyttöön liittyy kohonnut aivohalvauksen ja sydäninfarktin vaara. Nuuska vaurioittaa verisuonten sisäseinämän eli endoteelin toimintaa. Nuuska saattaa heikentää myös suuhygieniaa, mikä on myös itsessään terveysvaara. Nuuska synnyttää usein vahvan nikotiiniriippuvuuden, siksi kannattaa lopettaa mahdollisimman pian! Jos ei pysty heti lopettamaan nuuskaa tai tupakointia kannattaa siirtyä minipillerin käyttöön 3 kuukaudeksi etenkin, jos on runsaasti ylipainoa tai migreeniä. Myös sähkösavukkeesta kannattaa pysytellä erossa.

Hannu Vierola LL , Naistentautien erikoislääkäri

Lue lisää: Tyttöjen ja naisten tupakkatietokirja

Kuinka päästä eroon nuuskasta?

Nuuskan käytön lopettaminen on todella hyvä päätös. Tässä muutama vinkki lopettamiseen:

1) Tee itsellesi selväksi syyt lopettamiselle. Voit vaikka kirjoittaa ylös syyt nuuskan käytölle sekä siitä aiheutuvat haitat.

2) Päätä lopettamispäivä. Selkeä lopettamisajankohta helpottaa pitäytymään päätöksessä. Nuuskan käytön vähentäminen ei usein johda lopettamiseen, sillä kun nikotiinin saanti jatkuu, se ylläpitää riippuvuutta. Vähentäminen on toki järkevää ennen lopettamispäivää.

3) Älä korvaa nuuskaa muilla tupakka- tai nikotiinituotteilla. Ne vain ylläpitävät nikotiiniriippuvuutta ja ovat haitallisia terveydellesi.

4) Nuuskan lopettaminen voi aiheuttaa vieroitusoireita. Niiden voimakkuus on hyvin yksilöllistä. Jos tuntuu, että vieroitusoireet ovat kovin voimakkaita, kannattaa apua pyytää apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.

5) Pidä päätöksestäsi kiinni, vaikka muut ympärilläsi käyttäisivätkin nuuskaa. Esimerkilläsi saatat myös innostaa jotain toista lopettamaan.

6) Pyydä tukea lopettamiseen läheiseltä ihmiseltä, joka ei nuuskaa tai on lopettanut. Tuki voi olla hyvin tärkeää lopettamisessa.  

Hae tietoa ja tukea myös terveydenhoitajalta, Fressiksestä, maksuttomasta Stumppi-neuvontapuhelimesta (0800 148 484, ma-ti klo 10-18 ja to klo 13-16), ja Stumppi-sivuilta .