Sastamala, Loppis, Libelits och Pieksämäki tog hem den sista segern i Smokefree-tävlingen – tävlingen avslutas och arbete för nikotinfrihet bland unga omarbetas.

899 skol- och hobbygrupper runtom i Finland, sammanlagt 16 200 unga deltog i Smokefree-tävlingen som anordnades av Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete EHYT. I tävlingen förband sig skolklasserna och hobbygrupperna att avstå från tobaks- och nikotinprodukter i 150 dagar. Syftet med tävlingen är att förebygga ungdomars användning av nikotinprodukter.

I utlottningen vid avslutning på tävlingssäsongen gick vinsten i serien för årskurs 7 till klass 7A i Sylvään koulu i Sastamala. Klass 8C i Lopen yhtenäiskoulu i Loppis vann i serien för årskurs 8, och klass 9A i Liperin koulu i Libelits i serien för årskurs 9. Simklubben Pieksän kuutit i Pieksämäki vann serien för hobbygrupperna.

Den vinnande gruppen i varje serie får ett pris värt 1 000 euro. Grupperna får själv bestämma hur de använder priset.

Smokefree-tävlingen grundar sig på att varje deltagare i gruppen förbinder sig till tävlingens regler och mål, det vill säga ett liv utan nikotin. Tävlingen syftar till att väcka intresse för diskussion om tobaks- och nikotinprodukter och kritiskt tänkande hos unga. Ett positivt grepp och ungdomarnas delaktighet är viktiga element i tävlingen. Att främja nikotinfriheten ses som en uppgift för hela skolan eller hobbygemenskapen, även de vuxna som jobbar med unga bär ansvaret.

5,6 procent av grundskoleeleverna i årskurserna 8–9 röker, och 4,9 procent snusar dagligen. Rökningen har fortfarande minskat men användningen av snus har ökat. Användning av snus är fortfarande något vanligare bland pojkar än bland flickor. Snus och tobak används ofta jämsides. (Enkäten Hälsa i skolan 2019, Institutet för hälsa och välfärd).

God laganda stärker det gemensamma beslutet om nikotinfriheten

”Beskedet om vinnarna togs emot med glädje. Simklubben i Pieksämäki blev väldigt glad över att de vann eftersom simning inte har varit möjlig i en lång tid på grund av coronan”, berättade Juha Hjelt, tränaren för simklubben Pieksän kuutit.

”Hälsosamma levnadsvanor har varit en del av simklubbens verksamhetsidé, och livet utan rusmedel är det självklara valet för simmare. En god laganda har stärkt ungdomarnas beslut om att leva utan tobak eller snus. Lagandan stärks vidare med hjälp av en gemensam aktivitetsutflykt som priset möjliggör”

– Juha Hjelt, tränaren, Pieksän Kuutit

Sanni Arponen, klassföreståndaren för 9A i Liperin koulu, åter berättade att klassen blev mycket överraskad över segern och genast började komma med idéer till användning av prispengarna.

”Eleverna frågade flera gånger om de säkert vann, för beskedet kom på första april. Eftersom den här våren är elevernas sista i grundskolan skulle det vara trevligt att planera någonting som vi kunde göra tillsammans med beaktande av coronarestriktionerna”

– Sanni Arponen, klassföreståndaren, Liperin koulu

Även Petri Vase, klassföreståndaren för 8C i Lopen yhtenäiskoulu, berättade att klassen var väldigt överraskad över att den vann.

”Jag är mycket glad och slagen med häpnad! WOW! WOW! WOW!”

– Eleven, 8C Lopen yhtenäiskoulu

Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete EHYTs arbete för nikotinfrihet bland unga omarbetas

Smokefree-tävlingens säsong 2020–2021 blir EHYT rf:s sista. Under de drygt trettio tävlingsåren har tävlingen årligen nått tiotusentals finländska ungdomar och utmanat dem att kritiskt fundera på tobaks- och nikotinfrågor.

”Beslutet att lägga ner Smokefree-tävlingen är en del av EHYT rf:s uppdatering av nikotinarbetet på grund av bland annat ekonomiska faktorer. Vårt mål för att främja välbefinnande hos ungdomar kommer inte att ändras, och vi vill tillhandahålla de professionella som arbetar med ungdomar ännu effektivare verktyg för att stöda nikotinfriheten såväl i skolorna som på fritiden”, berättar Ilmo Jokinen, chef för avdelningen för unga vid Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf.

Ytterligare information:

Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf

Katri Saarela, sakkunnig i nikotinfrihet, katri.saarela@ehyt.fi eller tfn 050 438 4227

Ilmo Jokinen, chef för avdelningen för unga, ilmo.jokinen@ehyt.fi eller tfn 050 407 7188

Vinnaren i Smokefree tävlingen 2019-2020

Vinnaren i Smokefree tävlingen 2019-2020

Vinnaren i årets tävling är nu dragen! Detta år deltog 1 011 grupper, totalt 18 400 unga.  I utlottningen av...

Read More
Tävlingen på slutrakan!

Tävlingen på slutrakan!

Mindre än en månad återstår av tävlingen Smokefree. Förhoppningsvis ska ljuset som kommit tillbaka efter en lång och mörk vinter...

Read More
Fräscht nytt år!

Fräscht nytt år!

Vårterminen har börjat och siktet är inställt på våren några månader längre fram. Smokefree-tävlingen är redan mer än halvvägs –...

Read More
Jullovet hägrar redan!

Jullovet hägrar redan!

Höstterminen är snart över och den välförtjänade pausen närmar sig med fart. Jag hoppas att ni har haft en positiv...

Read More
Första hela månaden av tävlingen är bakom oss!

Första hela månaden av tävlingen är bakom oss!

Tack för att ni är med och tävlar och främjar ungas nikotinfrihet. Senaste gång tipsade vi er om länkar om...

Read More
Tävlingen har startat

Tävlingen har startat

Smokefree tävlingen har igen startat. Fint att du är med och främjar ungdomarnas nikotinfrihet och välfärd! I tävlingen deltar denna...

Read More
Tävlingen på slutrakan

Tävlingen på slutrakan

Smokefree-tävlingsperioden går mot sitt slut och det är dags för alla som ännu är med i tävlingen att skicka in...

Read More
Rastirata on päivittynyt!

Rastirata on päivittynyt!

Smokefree-rastiradasta on ilmestynyt uusi, päivitetty painos. Tehtäväradan kiitosta saanut ja käytännössä toimivaksi todettu rakenne on pysynyt samana, mutta sisällössä on...

Read More
Ljus vårvinter!

Ljus vårvinter!

Det är bara lite på en månad kvar av Smokefree-tävlingen. Hoppas ni är tillräckligt ivriga för att orka med slutrakan!...

Read More
Januari

Januari

Året 2018 har avslutats och ett nytt år har påbörjats och vi är på väg mot ljusare tider. Smokefree tävlingen...

Read More