Sähkösavuke

Sähkösavuke (sähkötupakka, e-savuke)

Sähkösavuke (käytetään myös nimeä sähkötupakka tai e-savuke) on sähköllä toimiva, perinteisen savukkeen käyttötapaa imitoiva laite. Laite koostuu useimmiten kolmesta osasta: patruunasta, lämmityselementistä ja ladattavasta akusta. Sähkösavukkeita on sekä kertakäyttöisiä että useita kertoja käytettäviä malleja. Sähkösavukkeen käytössä ei tapahdu palamisreaktiota, kuten esimerkiksi savukkeita poltettaessa.

Sähkösavukkeesta on olemassa nikotiinia sisältäviä ja nikotiinittomia versioita (esimerkiksi nimellä e-karkki, e-shisha) sekä eri makuvaihtoehtoja. Sähkösavukkeet voivat erota myös ulkomuodollisesti paljonkin toisistaan.

Sähkösavukkeiden neste

Sähkösavukkeessa tupakka on korvattu nesteellä (e-neste), jota kuumentamalla laitteesta on mahdollista imeä höyryä. Nesteessä käytetään glyserolia tai propyleeniglykolia, jotka ovat myös tehdasvalmisteisten savukkeiden sekä kosmeettisten tuotteiden ja joidenkin elintarvikkeiden lisäainesosia.

Höyryn muodostuksessa käytetään sekä nikotiinipitoisia että nikotiinittomia nesteitä. Osa sähkösavukkeista on varustettu täyttösäiliöllä, jolloin nesteet ostetaan erikseen täyttöpulloissa.

Sähkösavukkeiden sääntely

EU:n tupakkatuotedirektiiviin on kirjattu haitallisten aineiden ilmoitusvelvollisuus. Myös Suomessa tupakkalaki määrittelee sähkösavukkeille, täyttönestepulloille sekä sähkösavukkeissa käytettäville nesteille laatuvaatimuksia. Valvira valvoo sähkösavukkeiden laatuvaatimuksia.

Valvira

Lisätietoa lainsäädännöstä:
Tupakkapolitiikka

Lähde: THL