Fume

Fume on terveyspeli, jonka tarkoitus on tukea tupakoimattomuutta, tarjota tietoa tupakkatuotteista ja edistää ymmärrystä niiden käytön seurauksista hauskalla tavalla. Peliä voi pelata itsenäisesti tai hyödyntää esimerkiksi koulussa tai vapaa-ajalla osana nikotiiniin ja tupakkatuotteisiin liittyvää terveyskasvatusta. Fume on tarkoitettu ensisijaisesti 10-13 -vuotiaille ja sitä voidaan pelata ja käyttää keskustelun virittäjänä esimerkiksi oppitunnilla, terveydenhoitajan vastaanotolla, vapaa-ajalla ja kotona.

Fumessa pelaaja saa tarkasteltavakseen savukkeiden ja nuuskaamisen seurauksia sekä tupakoimattomuuden positiivisia puolia viiden eri minipelin kautta. Fumen minipelit kattavat mm. savukkeiden ja nuuskan vaikutuksia fyysiseen kuntoon, terveyteen ja ympäristöön, kavereilta tulevaa painetta sekä tupakoinnin kustannuksia. Minipelien lisäksi pelin aloitusnäytöltä löytyy aiheisiin liittyviä tietoiskuja. Peli on nopeatempoinen ja jo alle 10 minuutissa ehtii tutustumaan hyvin pelin sisältöön.

Pelin voi ladata maksutta mobiililaitteelle eri mobiilikaupoista. Lue lisää Fumesta ja sen käytöstä täältä. Peli on saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Terveydenhuoltoon tarkoitettu Fumen käyttöopas

Opas Fumen käytöstä oppitunneilla

Faktakortteja Fumen hyödyntämisen tueksi

Fume

FUME on kehitetty yhdessä nuorten, Turun yliopiston TEPE-tutkimusryhmän ja NordicEdu-pelifirman kesken. Pelin ensimmäiset testaukset tupakoimattomuutta tukevana ohjausmenetelmänä on toteutettu 4.– 6.-luokkalaisilla keväällä 2016. Pelin ja siihen liittyvän lisämateriaalin kehitystyötä jatketaan edelleen saatujen tulosten pohjalta. FUME on osa Turun yliopiston hoitotieteen laitoksella toteutettavaa väitöstutkimusta ja NO! To smoking -projektia. Pelin omistaa Turun yliopisto.