Tävlingen på slutrakan!

Mindre än en månad återstår av tävlingen Smokefree. Förhoppningsvis ska ljuset som kommit tillbaka efter en lång och mörk vinter ge krafter för slutspurten.

Tävlingen avslutas 27 februari 2020, varefter varje grupp som hängt med i tävlingen till slutet ska returnera Vi förblev nikotinfria -formuläret.

1. Skriva ut och fyll i formuläret.

2. Be varje deltagare i gruppen underteckna formuläret. När ni fyller i formuläret, diskutera med eleverna om hur Smokefree-tävlingen har gått och vilka tankar den har väckt hos eleverna. Upplever eleverna att det har varit nyttigt och roligt att delta i tävlingen? Har tävlingen haft någon påverkan på klassens laganda? Det är också bra att prata om att eleverna genom sina underskrifter intygar att de har följt tävlingsreglerna.

3. Skanna in de ifyllda formulären (det går också bra att ta ett foto av formuläret och bifoga det till ett e-postmeddelande) och skicka till smokefree (at) ehyt.fi. Formulären måste vara framme senast fredagen 13 mars 2020!

Efter mitten av mars lottas vinnarna i tävlingen fram mellan alla grupper som returnerat formuläret inom tidsfristen. Vinnarna meddelas senast i början av april.

lippuviiri

Vinnarna i månadsutlottningen

I månadsdragningen i januari hade följande grupper turen med sig:

Pikkolan koulu 7F – Uuraisten koulukeskus 9A – Lintumetsän koulu 8C – Pieksän Kuutit ry Uintiryhmä – Sinervän koulukeskus 8 – Lapuan yläkoulu 8C – Hatsalan klassillinen koulu 9C – Nummelanharjun koulu 8C – Nokianvirran koulu 7G – Kauhajoen yhteiskoulu 8A – Alajärven Yläkoulu 7F – Seinäjoen Yhteiskoulu 7F – Hangö högstadium 7B – Vihtavuoren koulu 7G – Liperin koulu 8G

Grattis! Som vanligt postar vi små motivationspriser till vinnarna.

 

Är du din skolas superhjälte?

Användningen av snus syns ofta i skolornas vardag, trots att användning av snus enligt tobakslagen är förbjuden inom skolans område på samma sätt som tobaksrökning. Användning av snus, cigarretter och e-cigarretter inom skolans område är förbjuden för alla som vistas där och detta förbud gäller även vid användning av skollokalerna under fritid.

En enskild lärare kan ha svårt att ingripa i snusanvändning om inte skolans ledning utarbetat tydliga handlingsregler. Gemensamma riktlinjer och tydliga handlingsregler i anslutning till all användning av nikotinprodukter och ingripande i det, och information om reglerna även till elever och deras föräldrar förutom personalen, är viktiga metoder för att förebygga ungas användning av snus i skolan.

Var superhjältar i era skolor och utarbeta gemensamma handlingsregler för att ingripa i snusanvändning, regler som är lätta att följa för alla som ingår i personalen. Tillsammans är vi starkare! Se en video (på finska) på temat med Ernest Lawson genom att klicka på bilden.

Mer information på webblatsen Nuuskakoukku.

Förbudskylt mot nikotinprodukter

Ni har väl redan de nya förbudsskyltarna mot nikotinprodukter i er skola?

Ni har väl inte glömt att skolor kan få avgiftsfria förbudsskyltar och förbudsdekaler mot nikotinprodukter!

Skylten är avsedd för läroinrättningar och förbjuder användning av cigarretter, snus och e-cigarretter. Den visar att läroinrättningen följer tobakslagen. Skylten är avsedd för alla läroinrättningar som har under 18-åriga elever. Skylten kan fästas utomhus på läroinrättningens vägg och dekalen inomhus.

Observera att skylten och klistermärket på grund av lagtexten inte som sådant lämpar sig för till exempel ungdoms- eller fritidslokaler utanför läroinrättningar.

Förbudsskylten och -dekalen har framställts som en del av ett nikotinprojekt som samordnas av EHYT rf. Skyltens storlek är 30×30 cm, dekalens storlek är 15×15 cm.

Grundskolor kan beställa skyltar och dekaler utan avgift, övriga beställare debiteras postavgift.