Rastirata on päivittynyt!

Smokefree-rastiradasta on ilmestynyt uusi, päivitetty painos. Tehtäväradan kiitosta saanut ja käytännössä toimivaksi todettu rakenne on pysynyt samana, mutta sisällössä on pieniä päivityksiä mm. tilastojen osalta. Tehtävien aiheissa käsitellään hivenen aiempaa enemmän nuuskaa. Tällä pyrimme sekä pureutumaan ajankohtaisiin ilmiöihin, että vastaamaan koulujen toiveisiin.

Rastirata on nikotiinittomuutta edistävä, valmis oppituntimalli, joka on suunniteltu erityisesti 5.-6. luokkien opetukseen, mutta soveltuu hyvin myös yläkouluihin – ja muille ryhmille, jotka koostuvat noin 11-15 -vuotiaista nuorista. Tehtävärata voidaan suorittaa kokonaisuudessaan 2 x 45 minuutissa tai vaihtoehtoisesti voi syventyä vain yksittäisiin tehtäviin, joiden aiheet haastavat pohtimaan tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vaikutuksia ihmisiin, yhteiskuntaan ja ympäristöön. Materiaaliin kuuluu Tupakan tarina -juliste, viisi tehtävärastia vastauslomakkeineen sekä ohjaajan opas, joka toimii purkukeskustelun apuvälineenä.

Rastirataa on entiseen tapaan saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi. Voit ladata sähköisen version ohjeineen suomeksi täältä ja ruotsiksi täältä tai tilata painetun version postikulujen hinnalla EHYTin julkaisukaupasta. Otamme myös mielellämme vastaan palautetta materiaaleista esimerkiksi sähköpostitse: smokefree (at) ehyt.fi.

Tupakan tarinaTupakan tarina:

1. Olipa kerran kaunis kasvi, Tupakka. Tupakalla oli kaikki hyvin.

2. Eräänä päivänä Tupakan lehdelle lennähti ötökkä, joka alkoi syödä sen lehtiä. Tupakalla ei tietenkään ollu käsiä ja jalkoja, joilla se olisi voinut puolustautua.

3. Niimpä Tupakka alkoi kehittää myrkkyä ötököitä vastaan. Tästä myrkystä käytetään nimeä nikotiini.

4. Tupakka oli jälleen tyytyväinen, sillä ötökät eivät kiusanneet sitä enää. Nikotiini sai ötökät koukkuun, ja lopulta se tappoi ne.
Suurina annoksina nautittuna nikotiini on nimittäin erittäin myrkyllistä.

5. Sitten paikalle saapui liikemies. Hetken tupakan ovelaa toimintaa seurattuaan liikemies alkoi miettiä, voisiko samalla aineella koukuttaa ihmisiä. Sillä voisi tehdä rahaa. Ihmiset tulisivat riippuvaiseksi nikotiinista ja ostaisivat sitä yhä enemmän ja enemmän.

6. Liikemies päätti pystyttää tupakkatehtaan. Tehtaassa alettiin valmistaa nikotiinipitoisesta Tupakasta nuuskaa ja savukkeita.

7. Pian markkinoille tulivat ensimmäiset savukkeet ja myöhemmin myös nuuskaa. Ihmiset ostivat niitä ja jäivät niihin koukkuun. Liikemies tienasi paljon rahaa.

8. Mahtaakohan tämä henkiö tietää, mikä on Tupakan tarina?