Oppimateriaalia nikotiinituotteista

Tältä sivulta löydät etä- ja lähiopetukseen soveltuvaa materiaalia liittyen nikotiinituotteisiin. Materiaali on suunniteltu ensisijaisesti yläkoulun käyttöön, mutta sitä voi hyvin käyttää soveltuvin osin myös toisella asteella.

Ladattavat nikotiinituotteisiin liittyvät Bueno-oppimateriaalit:

Keskustelua nikotiinituotteista 1. Opettajan opas

Keskustelua nikotiinituotteista 1. Oppitunnin esitys

Keskustelua nikotiinituotteista 2. Opettajan opas

Keskustelua nikotiinituotteista 2. Oppitunnin esitys

Videot:

Alla listattuja videoita voi hyödyntää etä- ja lähiopetuksessa esimerkiksi terveystiedon, biologian, äidinkielen, maantiedon tunneilla. Nuoria voi pyytää tekemään videosta muistiinpanoja, kirjaamaan videosta nousseita ajatuksia ja kysymyksiä, keräämään niitä asioita, joista ovat eri mieltä. Opettaja voi myös itse koostaa nuorille kysymyksiä videoihin liittyen. Keskustelua videosta voidaan käydä verkossa ja samalla miettiä myös vastauksia mietityttäviin kysymyksiin yhdessä. Lisää ajankohtaista nuuska-asiaa Nuuskakoukku-kampanjan sivuilta.

1. BuenoDocs 1: Sätimisen jäljillä
Usein kuulee, että nuuska ”poraa” tai ”sätii” ylähuulen alla, mikä tarkoittaa, että nuuska aiheuttaa tietynlaisen tunteen suun limakalvolla. Uudessa BuenoDocs -minidokumenttisarjan ensimmäisessä osassa lähdettiin selvittämään mistä sätiminen voi johtua ja miksi sen voimakkuus vaihtelee eri nuuskamerkkien kesken. Kokeellisen testin avulla nuuskasta löytyi hyvin kyseenalainen ominaisuus.

2. BuenoDocs 2: Denssin jäljillä
Ruotsi on saanut erityisvapauden myydä nuuskaa sillä ehdolla, että se ei saata sitä muiden EU-maiden markkinoille. Denssi valmistetaan Ruotsissa, vaikka kukaan siellä ei tunnu sitä käyttävän. Suomen pimeille nuuskamarkkinoille sitä kuitenkin tuodaan rekkalasteittain ja täällä denssipurkkeja ja etikettitarroja näkyy kaikkialla. Ruotsalaisten nuuskan myyjien mielestä kyseessä on huonolaatuinen nuuska, joka kuitenkin uppoa suomalaisiin kuin veitsi voihin. Keitäköhän varten sitä siis valmistetaan?

3. BuenoDocs: Somevaikuttajat-Tupakkateollisuuden pikku apurit?
Tupakkateollisuuden markkinointia rajoitetaan ankarasti, joten he ovat keksineet keinoja tuotteittensa piilotettuun markkinointiin. Tänä päivänä some antaa tupakkayhtiöille valitettavan hyvän areenan tuotteidensa näkyvyyden edistämiseen. Savukeyhtiöt ovat jääneet kiinni somevaikuttajien käytöstä nuoriin kohdentuvassa piilomarkkinoinnissa, mutta voiko jotain samanlaista liittyä myös nuuskan markkinointiin?

4. Tupakoimattomuus on ekoteko
Et varmaan nähnyt tupakkateollisuuden edustajia ilmastomarssilla? Jep, emme mekään. Syitä poissaololle löytyy tältä videolta. Video on osa nuuskakoukku- kampanjaa.

5. Tupakan viljelyn ympäristövaikutukset
Tupakan viljelyyn käytetään 4300 000 hehtaaria maata. Se myös edistää ilmastonmuutosta ja köyhdyttää maaperää. Tupakkakasvia käytetään savukkeiden lisäksi myös nuuskassa. Nuuska on tupakkaa!

6. Lapsityövoima tupakan viljelyssä
Lapsia käytetään tupakan viljelyssä, koska se on halpaa työvoimaa. Jopa viisivuotiaat lapset työskentelevät 12 -tuntisia päiviä tupakkapelloilla kurjissa oloissa ja usein ilman palkkaa. Tupakkakasvia käytetään savukkeiden lisäksi myös nuuskassa. Nuuska on tupakkaa!