Nyhetsbrev oktober

Välkommen till Smokefrees 30-årsjubileumssäsong!

Smokefree-tävlingen har startat igen. Fint att ni är med och främjar ungdomars nikotinfrihet! Återigen deltar över tusen grupper som deltar: både skolklasser och i år även hobbygrupper som samlas på fritiden. Tillsammans blir det över 19 000 ungdomar i högstadieåldern runtom i Finland.

Det nödvändiga materialet har nu skickats från tryckeriet till deltagarna. Vi är mycket ledsna över att leveransen blev fördröjd! Kontakta oss om ni ännu inte fått en gemensam engagemangsblankett för varje anmäld grupp samt ett personligt engagemangskort för varje deltagare.

Nyhetsbrev publiceras på vår webbplats och skickas till kontaktpersonernas e-post en gång i månaden. Varje nyhetsbrev innehåller månadens diskussionstips. Tipsen läggs även ut på Smokefrees webbplats under fliken Diskussionstips, där du lätt kan hitta dem. Mer aktiverande uppgifter och tips till stöd i arbetet är också på gång! De första månadspriserna lottas ut i slutet av denna månad och vinnarna publiceras i nästa nyhetsbrev.

Ungdomar och snus

Veckan för förebyggande rusmedelsarbete firas vecka 45 (5.–11.11.2018). Årets temat är ungdomar och snus.

Snus har ökat i popularitet bland ungdomar: 4,5 procent av åttonde- och niondeklassisterrna och 10,3 procent av yrkesstuderande snusar dagligen (Institutet för hälsa och välfärd, Skolhälsoenkät 2017).

Under Veckan för förebyggande rusmedelsarbete uppmuntras de som arbetar med ungdomar att prata om snus. Det erbjuds material och tips som stöd vid diskussionen.

Temaveckan anordnas av Nätverket för förebyggande rusmedelsarbete och koordineras av Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf i samarbete med rusmedelsarbetet vid Finlands Röda Kors. Läs mer på webbplatsen för veckan för förebyggande rusmedelsarbete.

Diskussionstips för oktober

Enligt temat för veckan för förebyggande rusmedelsarbete handlar diskussionstipset om ungdomar och snus. Användningen av snus ser ut att öka i popularitet bland ungdomar och de unga anser att snus är mindre skadligt än tobak. Snus har dessutom bättre rykte än rökning. Det kopplas bland annat till föreställningar om sportighet och en avspänd livsstil. Att vara social och göra saker tillsammans är nära förknippat med att skaffa, förmedla och använda snus.

Bekanta er med materialet om snus på kampanjsidan för veckan för förebyggande rusmedelsarbete och se videon om myterna kring snus och läsa påståenden och fakta av snus. Diskutera de falska föreställningarna och myterna om snusandet. Ni kan också göra Bueno Talk-testet: Vilken nivå ligger dina snuskunskaper på?

Aktuella fenomen på föräldramöten på webben!

EHYT arrangerar öppna avgiftsfria webbseminarier eller föräldramöten på nätet till föräldrar som stöd för uppfostran. På våra föräldramöten på webben berättar en expert baserat på forskning vad föräldrarna borde veta om det aktuella ämnet. Deltagarna har även möjlighet att ställa frågor och diskutera ämnet. Föräldramötena på webben handlar om olika ämnen som är viktiga i fråga om ungas liv, till exempel rusmedel, spelande och sociala medier. Vi tar även gärna emot önskemål om webbseminarier!

Läs mer här.

Du kommer väl ihåg att följa Smokefrees sociala mediekonton?

På Smokefrees webbplats och sociala mediekonton (Facebook och Twitter: @smokefreesuomi och Instagram: @BuenoTalk) lägger vi ut aktuella nyheter och samtalsämnen om temat. Om ni har frågor eller vill ge respons om verksamheten, skicka e-post till smokefree (at) ehyt.fi.

Nästa nyhetsbrev utkommer i november. Trevligt läsår till er alla!