Kuukausi kilpailtu jo!

Ensimmäinen kokonainen kuukausi kilpailua takana – toivottavasti se on lähtenyt osaltanne hyvin käyntiin.

Viimeksi vinkkasimme teille linkkejä tupakkatuotteiden käyttöön ja valmistukseen liityviin ympäristöteemoihin. Toivottavasti koitte materiaalit hyödyllisiksi. Mikäli ette ole vielä ehtineet käsitellä teemaa, ei hätää, sillä kaikki materiaalit löytyvät edelleen samojen linkkien takaa.

Tässä kuussa kannustamme teitä keskustelemaan nikotiinista ja sen vaikutuksista terveyteen. Nikotiini ei ainoastaan aiheuta riippuvuutta, vaan sillä on myös monia muita vaikutuksia mm. verenkiertoelimistöön ja kehittyvän nuoren aivoihin. Monissa markkinoille tulleissa uusissa ja nuoria kiinnostavissa tupakka- ja nikotiinituotteissa on erittäin korkeat nikotiinipitoisudet.

 

Clover

Lokakuun kuukausiarvonta

Kilpailukauden ensimmäisessä kuukausiarvonnassa onnenarpa osui seuraavien ryhmien kohdalle:

Kalajärven koulu 7C / Hakkarin koulu 9B / Liperin koulu 9B / Kiiruun koulu 9A / Nummelanharjun koulu 7F / Lapuan yläkoulu 7I/9K / Alavuden yläkoulu 7G / Pikkolan koulu 7G /

Kungsvägens skola 8D / Pielisjoen koulu 7A / Lahden Yhteiskoulu 7D / Sylvään koulu 7F / Sylvään koulu 9B / Porin Lyseon koulu 7B / Moision koulu 7F

Onnea! Kuukausipalkinnot lähetetään voittaneille ryhmille marraskuun aikana.

 

 

 

 

 

Avoin vanhempainilta 7.11. klo: 18.00: Nuoret ja nuuskakoukku – mitä voimme yhdessä tehdä?

Tilaisuus on suomenkielinen ja maksuton. Ilta järjestetään Helsingissä, mutta tilaisuutta voi seurata myös suorana verkon välityksellä. Alla kutsu, jonka voi välittää vanhemmille esimerkiksi Wilman tai muun käytössänne olevan sähköisen viestintäjärjestelmän välityksellä.

Tervetuloa avoimeen vanhempainiltaan Helsinkiin Soc & Komin Festsal -tilaan (Snellmaninkatu 12) tai seuraamaan vanhempainillan livelähetystä verkossa osoitteessa: https://youtu.be/_JQfBdPy5Zk .

Huomaathan, että vain puhujien osuudet kuvataan klo 18-19.

Illan aikana puhutaan nuorten nuuskan käytöstä ja välityksestä, sekä niihin liittyvistä lieveilmiöistä. Tilaisuudessa käydään läpi sitä, mistä nykyisessä nuorten käyttämässä nuuskassa on kyse, kuinka se näyttäytyy nuorten arjessa ja mistä nuoret nuuskaa saavat. Asiaa tarkastellaan koulun, nuorisotyön sekä poliisin näkökulmista käsin. Keskustelemme myös siitä, mitä voimme yhdessä asialle tehdä.

Tilaisuudessa on puhumassa Sanna Valtonen Helvarysta, tutkija Mikko Piispa, Nikotiinihankkeen projektipäällikkö Hanne Munter, kuraattori Sirkku Selkosmaa, nuoriso-ohjaaja Jenni Hurskainen ja vanhempi konstaapeli Niklas Kråknäs. Tilaisuuden loppuun on varattu aikaa yleisökysymyksille ja yhteiselle keskustelulle.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä EHYT ry:n Nikotiinihanke, Helvary ja Klaari Helsinki.

 

Marraskuun keskusteluvinkki:

Tupakkakasvin sisältämä nikotiini on savukkeiden, nuuskan ja muiden tupakkatuotteiden tärkein riippuvuutta aiheuttava aine. Nikotiiniriippuvuus voi syntyä nopeasti ja siihen vaikuttavat mm. annosmäärä, käyttötapa ja vahvuus, sekä käyttäjän yksilölliset ominaisuudet kuten perimä. Nikotiinin riippuvuutta aiheuttavan vaikutuksen lisäksi sen tiedetään olevan yksi tunnetuimmista voimakkaista myrkyistä, jonka vuoksi sitä on käytetty mm. hyönteismyrkkynä.

Pohtikaa yhdessä tai pienissä ryhmissä, mitä nikotiiniriippuvuus tarkoittaa ja millaisia ulottuvuuksia siihen sisältyy (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen) ja vastatkaa seuraaviin kysymyksiin:

Miten nikotiini vaikuttaa urheiluun? Miten nikotiini vaikuttaa aivoihin? Millaisia vieroitusoireita nikotiiniriippuvuus voi aiheuttaa?

Mikäli ehditte, voitte syventyä aiheeseen mm. näiden linkkien avulla:

Fressis: nikotiiniriippuvuus , Viisi faktaa nikotiinista , Tietopankki nikotiinista

THL: Nikotiini

Myös Rastiradan Tupakan tarina -julistetta voi hyödyntää keskustelussa.

Vinkki: voitte käsitellä aihetta terveystiedon lisäksi esimerkiksi biologian, kemian, liikunnan tai ruotsin tunnilla. Ruotsinkielinen Tupakan tarina -juliste löytyy täältä.