Kilpailun maaliviiva häämöttää!

 

Smokefree-kilpailua on jäljellä enää alle kuukausi. Toivottavasti lisääntynyt valo pitkän ja pimeän talven jälkeen antaa virtaa kilpailun loppusuoralle.

Smokefree-kilpailu päättyy 27.2.2020. Kilpailukauden päätyttyä jokaisen kilpailussa loppuun asti mukana pysyneen ryhmän tulee palauttaa Pysyimme nikotiinittomina -lomake.

  1. Tulostakaa ja täyttäkää lomake.
  2. Pyytäkää jokaiselta ryhmän osallistujalta siihen allekirjoitus. Keskustelkaa lomakkeen täyttämisen yhteydessä nuorten kanssa siitä, miten Smokefree-kilpailu on sujunut ja minkälaisia ajatuksia se on herättänyt. Onko kilpailuun osallistuminen ollut hauskaa? Entäpä hyödyllistä? Tai onko sillä ollut vaikutusta ryhmän yhteishenkeen? Kannattaa jutella myös siitä, että lomakkeen allekirjoittaminen merkitsee kilpailun sääntöihin sitoutumista.
  3. Lähettäkää lomakkeet skannattuna (voi myös ottaa kuvan ja lähettää sähköpostin liitetiedostona) osoitteeseen smokefree (at) ehyt.fi. Lomakkeiden tulee olla perillä perjantaihin 13.3.2020 mennessä!

Kilpailun voittajat arvotaan kaikkien määräaikaan mennessä lomakkeen palauttaneiden ryhmien kesken maaliskuun puolivälin jälkeen. Jokaisesta kilpasarjasta arvotaan yksi voittaja. Kilpasarjathan olivat 7. luokat, 8. luokat, 9. luokat ja vapaa-ajan harrasteryhmät. Voittajista tiedotetaan huhtikuun alkuun mennessä. Mikäli kouluryhmässä on osallistujia useammalta luokka-asteelta, määräytyy kilpailusarja nuorimman osallistujan mukaan. Esimerkiksi, jos ryhmässä on mukana 7. ja 8. luokkalaisia, kilpailee ryhmä 7. luokkalaisten sarjassa.

Kouluryhmien lomake löytyy täältä ja vapaa-ajan harrasteryhmien lomake täältä.

Img 200x168 1576569095

Tammikuun kuukausiarvonta

Tammikuun kuukausiarvonnassa arpa suosi seuraavia ryhmiä:

Pikkolan koulu 7F – Uuraisten koulukeskus 9A – Lintumetsän koulu 8C – Pieksän Kuutit ry Uintiryhmä – Sinervän koulukeskus 8 – Lapuan yläkoulu 8C – Hatsalan klassillinen koulu 9C – Nummelanharjun koulu 8C – Nokianvirran koulu 7G – Kauhajoen yhteiskoulu 8A – Alajärven Yläkoulu 7F – Seinäjoen Yhteiskoulu 7F – Hangö högstadium 7B – Vihtavuoren koulu 7G – Liperin koulu 8G

Oikein paljon onnea! Posti tuo voittajille pienet palkinnot!

Oletko sinä koulusi supersankari?

Nuuskan käyttö näkyy usein koulujen arjessa, vaikka tupakkalain mukaan nuuskan käyttö on kielletty koulun alueella siinä missä tupakointikin. Nuuskan, savukkeiden ja sähkösavukkeiden käyttö koulun alueella on kielletty kaikilta siellä olevilta ja tämä kielto päätee myös koulutilojen käyttöön vapaa-ajalla.

Yksittäisen opettajan voi olla vaikea puuttua nuuskan käyttöön, jos koulussa ei ole johdon laatimia selkeitä toimintaohjeita. Yhteiset linjaukset ja selkeät toimintaohjeet liittyen kaikkien nikotiinituotteiden käyttöön ja siihen puuttumiseen, ja niistä tiedottaminen henkilökunnan lisäksi myös oppilaille ja heidän vanhemmilleen, ovat tärkeitä keinoja nuorten nuuskan käytön ehkäisemiseksi koulussa.

Olkaa koulujenne supersankareita ja laatikaa yhteiset toimintaohjeet nuuskan käyttöön puuttumiseksi, joita kaikkien henkilöstöön kuuluvien on helppo noudattaa. Yhdessä olemme vahvempia! Katso Ernest Lawsonin tähdittämä video aiheesta klikkaamalla kuvaa.

Lisää tietoa saat Nuuskakoukku -sivustolta.

Nuuska ja nuoret huoneentaulu tarjoaa nuoren lähiaikuiselle tietoa nuuskan käytöstä ja tukea puuttumiseen. Huoneentaulu on tuotettu osana Nikotiinihanketta, joka saa avustusta sosiaali- ja terveysministeriön myöntämästä terveyden edistämisen määrärahasta.

Nuuska & nuoret -huoneentaulu

Nuuska & nuoret -huoneentaulu tarjoaa nuoren lähiaikuiselle tietoa nuuskan käytöstä ja tukea puuttumiseen. Huoneentaulu on tuotettu osana Nikotiinihanketta, joka saa avustusta sosiaali- ja terveysministeriön myöntämästä terveyden edistämisen määrärahasta.

Painettuja Nuuska & nuoret -huoneentauluja voit tilata maksutta EHYTin julkaisukaupasta.

Sähköisen version voit ladata täältä.

 

 

 

 

 

 

Nikotiinituotteiden käytön kieltokyltti, joka kieltää tupakan, nuuskan ja sähkösavukkeen käytön oppilaitosalueella

Onhan koulullanne jo uudet nikotiinituotteiden kieltokyltit?

Muistattehan, että kouluille on mahdollista saada maksuttomat nikotiinituotteiden kieltokyltit ja -tarrat! Oppilaitoksille suunnattu ulkokäyttöön soveltuva savukkeiden, nuuskan ja sähkösavukkeiden käytön kieltävän kyltin tarkoituksena on osoittaa, että oppilaitoksessa noudatetaan tupakkalakia. Kyltti on tarkoitettu kaikkiin oppilaitoksiin, joissa on alle 18 -vuotiaita oppilaita. Kyltin voi kiinnittää oppilaitoksen ulkoseinään.

Huomaathan, että lakitekstin takia opaste ei sellaisenaan sovellu oppilaitosten ulkopuolisiin, esim. nuoriso- tai vapaa-ajantiloihin. Kyltit on teetetty osana EHYT ry:n koordinoimaa nikotiinihanketta.

Säänkestävän kyltin koko: 30×30 cm ja sisätiloihin sopivan tarran koko: 15×15 cm.

Tilaa kyltit ja tarrat EHYTin julkaisukaupasta.