Joululoma häämöttää jo!

Syyskausi alkaa olla loppusuoralla ja ansaittu lepotauko lähestyy vauhdilla. Toivon mukaan olette kokeneet kilpailun mielekkääksi tähän asti.

Mitä mieltä olet tämän kilpailukauden materiaalista? Pääset vastaamaan kysymykseen joulukuun pikapalautteessa. Kysymykseen vastaaminen käy erittäin nopeasti. Jos haluat, voit toki jättää vastaamisen ohessa myös muuta palautetta tai toiveita liittyen esimerkiksi keskusteluvinkkeihin. Kiitos jo etukäteen arvokkaasta palautteestasi!

Marraskuun kuukausiarvonta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilpailukauden toisessa kuukausiarvonnassa arpa suosi seuraavia ryhmiä:

Kartanonkosken koulu 7C / Kokemäen yhteiskoulu 7E / Ylikylän koulu 9E / Hakkarin koulu 9C / Posion peruskoulu 7 B / Kuusiston koulu 8B / Frosteruksenkoulu 9B / Lahden Yhteiskoulu 9LUMA2 / Lyceiparkens skola 8D / Sipoonjoen koulu 7B / Myllymäen yläkoulu 7-9 / Sylvään koulu 8F / Pappilansalmen koulu 8A / Sysmän yhtenäiskoulu 7B / Haukiputaan koulu 7G

Onnea voittajille!

Postin lakko hieman viivästytti viime kuun palkintojen toimitusta, mutta toivottavasti ovat jo saapuneet perille. Joulukuun voittajien palkinnot lähtevät matkaan vielä tällä viikolla.

Tilaa nikotiinituotteiden käyttökieltomerkit maksutta kouluusi!

Oppilaitoksille suunnatun savukkeiden, nuuskan ja sähkösavukkeiden käytön kieltävän kyltin tarkoituksena on osoittaa, että oppilaitoksessa noudatetaan tupakkalakia. Kyltti on tarkoitettu kaikkiin oppilaitoksiin, joissa on alle 18 -vuotiaita oppilaita. Kyltin voi kiinnittää oppilaitoksen ulkoseinään ja tarra sopii sisätiloihin. Huomaathan, että lakitekstin vuoksi opasteet eivät sellaisenaan sovellu oppilaitosten ulkopuolisiin tiloihin (esim. nuoriso- tai vapaa-ajantilat).

Kieltomerkit on teetetty osana EHYT ry:n koordinoimaa nikotiinihanketta. Kyltin koko 30×30 cm, tarran koko 15×15 cm.

Peruskoulut voivat tilata kylttejä ja tarroja maksutta täältä, muilta tahoilta peritään postikulut.

Käyttökieltomerkki: Tupakointi sekä nuuskan ja sähkösavukkeen käyttö kielletty oppilaitoksen alueella. Tupakkalaki, pykälät 73 ja 74

Joulukuun keskusteluvinkki:

Nuorten tupakan, nuuskan tai muiden nikotiinituotteiden käytön aloittaminen on sosiaalista puuhaa. Keskustelkaa nuorten kanssa siitä, miksi ja minkälaisissa olosuhteissa nuuska- tai tupakkakokeilut aloitetaan. Alkaako kukaan käyttää nuuskaa yksin? Keskustelkaa myös siitä, miten tarjotuista nikotiinituotteista voi kieltäytyä. Voitte käyttää allaolevaa esimerkkiä keskustelun tukena.

Jennin mielestä Eelis ja Ville ovat hyviä tyyppejä, joiden kanssa olisi kiva viettää aikaa. Eelis ja Ville käyttävät nuuskaa. Jenniä ei nuuskan käyttö kiinnosta, mutta hän pohtii, pitäisikö kuitenkin kokeilla, kun osa muistakin kavereista on kokeillut nuuskaa.

Miten Eelis ja Ville ylipäänsä päätyivät aloittamaan nuuskan käytön? Miten Jenni voisi kieltäytyä tarjotusta nuuskasta? Miten Jenni voisi auttaa ystäviään eron huonosta tavasta?

Vinkki: Tarmo-terveyspeli

Tarmo-terveyspeli on terveystiedon oppimateriaaliksi suunniteltu lautapeli, joka motivoi nuoria hyviin valintoihin elintavoissaan. Peliä pelaamalla nuoret saavat tietoa terveydestä ja pohtivat omaa terveyskäyttäytymistään toiminnallisella tavalla. Pelin tarkoitus on lisätä pelaajien tietoutta terveyteen liittyvistä keskeisistä asioista sekä saada heidät pohtimaan omaa terveyskäyttäytymistään toiminnallisella ja osallistavalla tavalla.

Peli on suunniteltu 13-17-vuotiaiden nuorten terveyskasvatuksen ja -ohjauksen tueksi.

Peliä voi pelata 2-6 pelaajaa tai 2-6 pienryhmää. Pelissä edetään nopan silmäluvun mukaisesti pelilaudalla olevaa polkua pitkin. Pelin voittaja on se, joka ensimmäisenä tulee maaliin. Kysymyskortteja on viidestä aihealueesta, joiden lisäksi pelissä on Toimi! -kortit, jotka sisältävät pohdinnallisia ja toiminnallisia tehtäviä. Polun askelmissa toistuvat samat värit kuin kysymyskorteissa. Peliä voi pelata yksin, pareina tai pienryhminä.

Vastaamalla kyselyyn voit hankkia pelin. Varsinais-Suomen alueella tilaukset osoitteesta jenni.vaskelainen (at) lssy.fi

Lautapeli on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen, Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden sekä Suomen Syöpäyhdistyksen kanssa.