Ensimmäinen kokonainen kuukausi kilpailua takana!

Kiitos, että olette mukana kilpailemassa ja edistämässä nuorten nikotiinittomuutta.

Viimeksi vinkkasimme teille EPT-viikon teeman mukaisia linkkejä nuuska-aiheen käsittelyyn. Toivottavasti koitte materiaalit innostaviksi ja hyödyllisiksi. Mikäli ette ole vielä ehtineet käsitellä asiaa, ei hätää: videot ja muut materiaalit löytyvät edelleen samojen linkkien takaa.

Tässä kuussa kannustamme teitä keskustelemaan nikotiinista ja sen vaikutuksista terveyteen. Nikotiini ei ainoastaan aiheuta riippuvuutta, vaan sillä on myös monia muita vaikutuksia mm. verenkiertoelimistöön ja kehittyvän nuoren aivoihin. Syöpäjärjestöt kampanjoivat parhaillaan nikotiinin haitoista #suojaapäätä -kampanjassa.

Lokakuun kuukausiarvonta

Lokakuun kilpailussa arpaonni suosi seuraavia ryhmiä:

 1. Lintumetsän yläkoulu 7C
 2. Juvan Yläkoulu 9A
 3. Kalevankankaan koulu 8B
 4. Kymintehtaan koulu 7A
 5. Hakkalan koulu 8A
 6. Pikkolan koulu 7K
 7. Hakkalan koulu 7A
 8. Jyväskylän normaalikoulu 9C
 9. Lapuan yläkoulu 7C
 10. Länsipuiston koulu 7A
 11. Vantaankosken koulu 8D
 12. Eurajoen yhteiskoulu 7A
 13. Vistan koulu 9A
 14. Hiekanpään koulu 7B
 15. Vistan koulu 7D

Onnea! Palkinnot on postitettu voittajille.

 

Fressis-lehden terveiset ja palautekysely

Smokefree-kampanjan yhteydessä saitte halutessanne tilata maksuttoman Fressis-lehden. Suomen Syöpäyhdistys kerää lehdestä palautetta sekä lehden kohderyhmältä eli nuorilta että teiltä opettajilta ja harrasteryhmien ohjaajilta.

Innosta luokkasi tai ryhmäsi antamaan palautetta lehdestä. 31.12.2018 palautetta jättäneiden nuorten kesken arvotaan laadukkaat langattomat Jabra Move -kuulokkeet (arvo 80 euroa). Voittajalle ilmoitetaan palkinnosta henkilökohtaisesti. Kyselyyn vastaaminen ei vie paljon aikaa, kiitos jos jaat kyselyn linkin nuorille!

Nuoret voivat antaa palautetta ja osallistua arvontaan täällä.

Opettajille ja ohjaajille tarkoitettu palautekysely puolestaan löytyy täältä.

Fressis-lehden voit lukea myös täällä.

Marraskuun keskusteluvinkki

Tupakkakasvin sisältämä nikotiini on savukkeiden, nuuskan ja muiden tupakkatuotteiden tärkein riippuvuutta aiheuttava aine. Nikotiiniriippuvuus voi syntyä nopeasti ja siihen vaikuttavat mm. annosmäärä, käyttötapa ja vahvuus, sekä käyttäjän yksilölliset ominaisuudet kuten perimä. Nikotiinin riippuvuutta aiheuttavan vaikutuksen lisäksi sen tiedetään olevan yksi tunnetuimmista voimakkaista myrkyistä, jonka vuoksi sitä on käytetty mm. hyönteismyrkkynä.

Keskustelkaa mitä nikotiiniriippuvuus tarkoittaa ja millaisia ulottuvuuksia siihen sisältyy (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen). Tutustukaa Fressiksen #suojaapäätä –kampanjaan ja katsokaa siihen liittyvä video. Miten nikotiini vaikuttaa urheiluun?

Mikäli ehditte, voitte syventyä aiheeseen mm. näiden linkkien avulla:

 1. Nikotiiniriippuvuus
 2. Viisi faktaa nikotiinista
 3. Tietopankki nikotiinista

Myös Rastiradan Tupakan tarina -julistetta voi hyödyntää keskustelussa.

Vinkki: voitte käsitellä aihetta terveystiedon lisäksi esimerkiksi biologian, kemian, liikunnan tai ruotsin tunnilla. Ruotsinkielinen Tupakan tarina -juliste löytyy täältä.

Mikäli ryhmäsi jättäytyy pois kilpailusta

Yksi lipsahdus kilpailun säännöistä ei automaattisesti tarkoita kilpailusta putoamista, vaan ryhmä voi halutessaan suorittaa Smokefree -tehtävän ja päättää sääntöihin sitoutumisesta uudelleen. Jos ryhmä kuitenkin jättäytyy pois kilpailusta, pyydän ystävällisesti ilmoittamaan siitä sähköpostitse osoitteeseen smokefree (at) ehyt.fi. Suosittelemme jatkamaan teeman käsittelyä myös kilpailusta pois jättäytyneiden ryhmien kanssa esimerkiksi Rastirataa tai muuta verkkomateriaalia hyödyntämällä.

Muista myös sometilimme Twitterissä (@SmokefreeSuomi), Facebookissa (@smokefreesuomi) ja Instagramissa (@BuenoTalk).